Alles over Friesland
1. De Geschiedenis van Friesland
Friesland en de Friese cultuur is ouder dan je denkt, om naar het begin van de Friesen te gaan moeten wij meer dan 2000 jaar geleden terug gaan, voor de tijd van Christus. In ongeveer 300 voor Christus begon er een groep mensen een cultuur te maken. Deze groep mensen kwamen oorspronkelijk van Hamburg en hadden zelf de Hamburgse cultuur, dan pas na dat zij besloten hebben om te blijven hebben zij een nieuwe cultuur gemaakt. Deze mensen staan meer bekend omdat zij Germaans zijn en oorspronkelijk uit het noorden kwamen, vanuit Denenmarken naar de kanten van Duitsland toe en ook het Friese stuk van Nederland. De naam van de mensen die gebleven zijn noemen wij de de ‘’proto-Friese’’ mensen en is dit de ‘’proto-Friese’’ cultuur. Deze groep mensen waren in de steden van Vile en Eems. Dit zijn in principe de eerste Friesen in de wereld, echter waren zijn niet in een gunstige stuk land. Het land waar zijn op waren had veel last van overstromingen. Wat zij hiervoor bedacht hebben zijn stukken zandruggen die zij zelf gemaakt hebben. Met deze zandruggen hebben zij ervoor gezorgd om mogelijke overstromingen zo goed mogelijk te voorkomen. Echter kwam dit tot een einde na dat de Romeinse generaal Tacticus het Hollandse gebied binnen kwam. Uiteindelijk behoorde de Friese stuk land tot het Romeinse gebied van Germania. Na dat de Romeinen dit stuk land hebben verloren hebben de Romeinen de Friese geschiedenis verloren geraakt tot de 4e eeuw. Alles wat wij weten is dat zij onafhankelijk zijn geraakt om dan weer overgenomen te woorden door de Frankische Keizerrijk en daarna Midden-Francie. Door de tijden heen, na de Frankische Rijken is het uiteindelijk zo geworden dat Friesland behoorde tot de Heilige Romeinse Rijk maar toch met Nederland is mee gegaan na dat Nederland uit het Rijk gingen. Vanaf dat punt tot er met vandaag is Friesland in Nederland gebleven met hun eigen taal en cultuur die zij sterk hebben vast gehouden.
2. Friese Taal
De Friese taal is ook zeer uniek, het is zo uniek dat het een officieel bestuurstaal is geworden omdat in Friesland zo veel mensen Fries spreken is het handig en vandaaruit ook nodig. Maar dit betekend niet perse dat Fries echt altijd gebruikt wordt. In scholen bijvoorbeeld is het zo dat het gemixt gebruikt wordt, dus soms Nederlands en soms Fries. Ook politieagenten moeten ten minste een beetje en verstaanbaar Nederlands kunnen. Voor de rest is het de bedoeling dat de Friese taal gesproken wordt daar om hun taal te behouden, dit is bijvoorbeeld te merken met bijvoorbeeld de radio. Friesland heeft zijn eigen radiostudio genaamd ‘’Omrop Fryslân’’ of ook Omroep Friesland genoemd. Dit is zoals verwacht een radio zender waarbij ze Fries spreken en Friese muziek spelen. Al deze stappen zijn gezet in de jaren 80 waarbij ze ook borden en topografische namen in het algemeen verfriest hebben (veranderd naar de Friese taal. Naast dat Fries een eigen taal is heeft de Friese taal zelfs een paar dialecten Deze dialecten zijn: Kleifries, Woudfries en Zuidwesthoeks. Een van de grote verschillen is de uitspraak van ‘’ei’’.
3. Friese Sport
De Friesen hebben ook hun eigen sporten die voor Nederlanders best uniek zijn. Een van deze sporten zijn Fierljeppen of ook polsstokverspringen. Dit is een sport waar je als een sporter probeert met een polsstok zo ver en hoog mogelijk een lange afstand te maken met daar tussen een slootje. In principe probeer je eigenlijk over een slootje heen te komen met de stok. Ook heb je een sport genaamd Kaatsen. In deze sport moet je net als handbal de bal proberen te passen met je hand waarbij je speciale handschoenen moet dragen. Dit spel kan een tegen een gespeeld worden maar natuurlijk ook met teams. Een techniek is dat je in principe de bal zo moet slaan met je hand dat de tegen partij niets er aan kan doen/ terug kan slaan.
4. Friese Politiek
De politiek in Friesland is relatief stabiel. De politiek van Friesland wordt bestuurd via het provinciehuis, een soort tweede kamer. De partij met de meeste zetels in het provinciehuis is de CDA met 8 zetels. Anders is er in principe een coalitie gevormd tussen de CDA, VVD, FNP en de PvdA met voorzitterschap van de commissaris van de Koning.
5. Steden van Friesland
Friesland heeft in totaal elf steden met Leeuwarden als de hoofdstad en met de meest inwoners, Leeuwarden heeft namelijk bijna 95 duizend inwoners, best wel veel voor Friesland. De kleinste stad in Friesland is Stiens met bijna 8 duizend inwoners. Ook worden in al deze elf steden de elf stedentocht gehouden in de winter. De Elfstedentocht is een soort schaats marathon waar mensen door de elf steden schaatsen op de rivieren die bevroren zijn.
6. Het klimaat in Friesland
De temperatuur in Friesland is ook wel redelijk te doen, het is niet al te warm maar ook niet altijd koud. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 10,5 graden. Het warmste dat ooit is geworden in Friesland is 33,8 graden en het koudste is -19 graden. Dit kan echter verschillen tussen iedere stad. Dit heeft te maken dat sommige steden aan de Noordzee liggen. Hierdoor kan het zijn dat de steden die aan het water liggen kouder zijn dan binnenlands.
7. De Architectuur in Friesland
De Architectuur in Friesland is prachtig. Het heeft op veel plekken nog de oude gebouwen die al vroeger gebouwd zijn. De meest wonderbaarlijke structuren zijn de Friese kerken. Helaas is het zo dat langzamer hand veel kerken hun functie gaan verliezen omdat het gebouw verouderd is en hiervoor kan het riskant zijn om er nog gebruik van te maken. Voor de rest zijn er ook nog veel windmotoren in Friesland die voor hun uniek zijn en de water/vuur torens. Helaas hebben deze structuren ook hun functie verloren en is het alleen maar om te bewonderen. De enige structuur die nog bruikbaar is en nog gebruikt word is de Sneeker Waterpoort is de bekendste poort niet door heel Friesland alleen maar ook door heel Nederland. Deze water poort staat bekend om hoe prachtig het gemaakt is met de middeleeuwse stijl.
8. Aantal inwoners Friesland
De Demografie ziet er ook veel belovend uit voor het klein stukje Friesland. In het begin van Friesland in 1714 telde men daar 129,243 inwoners. Dit cijfer bleef in principe groeien en groeien maar in 1880 is dat toch een beetje gedaald. Friesland had namelijk te maken met een landbouwcrisis waarvoor zij gingen emigreren naar de Verenigde Staten. Dit waren 20,000 inwoners maar in 1890 bleven de cijfers toch nog doorgroeien. Ook in de jaren 50 ontstond er weer een nieuwe emigratiegolf naar Noord-Amerika maar des tijds zijn de cijfers daardoor niet perse gedaald. Uiteindelijk zijn de Friesen van 129 duizend naar 650 duizend inwoners gegroeid in 2019. Het geboortecijfer in Friesland is 9 procent. Dit betekend dat er 9 geboortes ontstaan per duizend inwoners in Friesland. Helaas is het zo dat dit cijfer niet in 2020 gestegen is maar gedaald. Vroeger was dit cijfer namelijk 12 procent.
9. Tot slot
Friesland is een mooi stuk land in Nederland met een rijke cultuur, heel veel architectuur met vriendelijke mensen met een unieke taal en zelfs eigengemaakte sporten die ze daar spelen. Een aanrader om een keer op vakantie te gaan en te kijken wat daar allemaal te doen is want zoals het klinkt is er meer dan genoeg te doen daar.