Friesland: de ideale plaats voor een visvakantie

Hou jij van vissen? En ben je dol op vakantie? Dan is het een heel goed idee om een visvakantie te boeken. Maar waar moet je dan naartoe? Je kan ervoor kiezen om met het vliegtuig naar de andere kant van de wereld te vliegen. Maar waarom zoveel geld en moeite besteden wanneer je ook gewoon in Nederland lekker kunt vissen en vakantie vieren?

De beste plaats om een visvakantie te houden is natuurlijk Friesland. Waarom? Het is een enorme waterrijke omgeving. Verder is er natuurlijk sowieso volop natuur en is het niet zo volgebouwd als de rest van Nederland. Je kunt hier dus heel goed relaxen en ontspannen. En nog belangrijker, je kunt er ook uitstekend vissen. De meest prachtige visstekken tref je hieraan.

Veel mensen delen de mening dat Friesland een prachtige plek is om te vissen. Er komen elk jaar namelijk zo’n 100.000 mensen naar deze provincie om hun geluk te beproeven. Er is volop keuze om je slag te gaan. Er zijn talloze meren en kanalen. Je mag natuurlijk alleen in de daarvoor aangewezen gebieden vissen. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden. Je moet natuurlijk ook over een visvergunning beschikken. Friesland hecht namelijk heel veel waarde aan de mooie natuur, en zij doen dan ook van alles en nog wat om deze te beschermen.

Heel veel viswater en verschillende vissen

Er is zo’n 16.000 hectare aan viswater in Friesland. Het mooie is, er zijn ook heel veel verschillende wateren. Er zijn daarom ook talloze verschillende soorten vis te vangen. Je kunt bijvoorbeeld op snoek jagen, maar er is nog veel meer mogelijk. Ook witvis en karpers zijn volop aanwezig.

Er is ook een groot verschil qua drukte. Je hebt hele toeristische wateren waar het gezellig druk is. Maar je kunt ook genoeg stekken vinden waar het heel rustig is en waar vrijwel niemand anders te vinden is. Vooral vissoorten als brasem, kolblei en voorn zijn volop te vangen. Je kunt in Friesland dus heel goed vissen met een vaste hengel. Zoals we eerder al stelden is er ook genoeg roofvis. Je kunt bijvoorbeeld veel grote snoekbaarzen aan de haak slaan. Je zal je dus niet snel vervelen wanneer je gaat vissen in Friesland, er is van alles te vangen!

Wat zijn de beste vissteken in Friesland?

Je bent wellicht overtuigd om te gaan vissen en vakantie vieren in Friesland. Maar wat zijn dan de beste plekken om je slag te slaan? Friesland is een hele grote en uitgestrekte provincie met ontzettend veel water. Hoe weet je waar je het best naartoe kunt gaan?

Vooral in Zuidwest Friesland vind je heel veel goede viswateren. Je kan hier heel goed vissen, of ‘fiskjen’ zoals de Friezen het zelf noemen. Er zijn meren, slootjes en kanalen. Er is dus van alles wat.

De Snitser Mar

De bekendste visstek in Friesland is waarschijnlijk wel de Snitser Mar. Deze plek staat ook wel bekend als het Sneekermeer. Je kunt hier heel goed op snoekbaarzen en dikke snoeken vissen. De Friezen zelf beweren dat je het best dicht bij de sluis kunt gaan vissen. Maar je kan natuurlijk ook je eigen apparatuur en ervaring gebruiken om het beste plekje te vinden.

Workumertrekvaart

Dit is een andere legendarische plek om te vissen in het prachtige Friesland. Je ziet hier altijd wel iemand die aan het vissen is. Het is een trekvaart van 25 meter breed. Er is hier bijzonder veel vis te vinden. Sommige menen zelfs dat het de beste plek is om te vissen in heel Zuidwest Friesland.

Er is onder andere heel veel witvis aanwezig. En als er ergens witvis is dan komt er ook roofvis voor. Want deze laatste jagen natuurlijk op witvis. Een ander voordeel van dit water, het is heel erg breed. Je kunt dus heel ver werpen met je hengel.

IJlst en de overtuinen

Een andere hele mooie plek om te vissen zijn de overtuinen van IJlst. Dit is een erg goede plek wanneer je graag een beetje beschut zit. Het is ook nog eens vlakbij het historische centrum, wat het geheel heel sfeervol maakt.

Maar IJlst is vooral heel erg bekend om de prachtige overtuinen die je daar kunt vinden. Wat is een overtuin? Waarschijnlijk heb je nog nooit van dit woord gehoord. Het zijn eigenlijk een soort van voortuinen, alleen horen ze niet bij een woning. Er zit namelijk een openbare weg tussen deze tuinen en de woningen. Vroeger werd in deze tuinen de was gebleekt en gedroogd. Je kunt hier dus genieten van het vissen, en tegelijkertijd beleef je ook de prachtige historische waarde van dit plaatsje.

Je kunt ook naar de vissteiger gaan. Deze bevindt zich aan de Geeuw. Dit is een water dat Sneek en IJlst verbindt. Je hebt aldaar een heel mooi uitzicht op een schitterende molen genaamd de Rat.

Het gezellige Lemmer

Je kunt ervoor kiezen om vrij in de natuur je slag te gaan. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. In veel van de Friese steden, dorpen en stadjes zijn namelijk ook hele mooie kanalen. Het is erg leuk om te vissen en om tegelijkertijd van de traditionele en indrukwekkende ouderwetse gebouwen en architectuur te genieten.

Het dorpje Lemmer is een goed voorbeeld hiervan. Je hebt hier hele mooie kanalen waar je heel goed kunt vissen. Je kunt hier heel veel snoeken aan de haak slaan. Ook is er volop witvis aanwezig. Een van de beste plekjes is de Polderdijk in het hart van Lemmer. Het is tegelijkertijd ook een heel gezellig dorp.

Doe de Elfstedenvistocht!

Steeds meer mensen kiezen er ook voor om mee te doen aan de Elfstedentocht. De Elfstedenvistocht welteverstaan. In plaats van te schaatsen van stad naar stad, pak je gewoon de auto of de boot. En in elke stad probeer je een vis te vangen. Dit is natuurlijk superleuk. Je ziet heel veel verschillende wateren, en plaatsen. Tegelijkertijd krijg je ook wat mee van de prachtige Elfstedentraditie. Je schaatst weliswaar niet, maar je legt toch op een andere manier ook het traject af. Dit is natuurlijk een supertoffe methode om deze oer-Hollandse traditie toch te blijven koesteren.